26. september 2012

FLANDRIJSKI GOVEDAR \ BOUVIER DES FLANDRES

Roxanna Beauty mi je odstopila svoje uradno ime za blog. Ker ga pravzaprav niti ne potrebuje. Sliši le na Roxy in na zvoke, ki obetajo hrano. Spodobi se, da stoto objavo na blogu posvetim njej, ki je po razigranem mladičku ter izjemno naporni pasji najstnici, ki me je včasih spravila na rob joka, postala super kuža. :)

Roxy je predstavnica pasme flandrijski govedar (1. FCI skupina: ovčarski in pastirski psi). Prvotno so bili namenjeni za čuvanje in zganjajnje goveda, danes pa jih uporabljajo tudi v policiji.
Flandrijski govedarji imajo kratek in čokat trup, črno ali sivo barvo kožuha, dobra posebnost njihove dolge dlake pa je ta, da jim skoraj ne izpada, če jih redno češeš vsaj enkrat na teden. Dlaka se lahko tudi striže ali trima. Govedarji zrastejo od 60 do 68 cm visoko in tehtajo od 35 do 50 kilogramov.
Imajo dokaj visoko željo po gibanju. Njihova bistroumnost je nadpovprečna, zelo hitro se učijo, ne marajo pa rutine in nenehnega ponavljanja pri učenju.
Do tujcev so načeloma zadržani, primerni za družine z otroki in tudi odlični čuvaji, ki razmeroma malo lajajo.
Priporočljiva je vzgoja od dveh mesecev dalje, nikakor ne s silo, vodnik in ostali člani družine pa morajo biti zelo dosledni.







 

10 komentarjev:

Unknown pravi ...

O kolk je lepa tale vaša Roxy. Pri nas so psi trenutno zelo aktualna tema. Fanta sta me začela privijat že na morju in zdaj se to stopnjuje. Kmalu bom popustila. u bistvu že sem, ker v mislih že iščem primernega psa.
najprej sem mislila da absolutno zavetišče, zdaj pa ne vem več. Rada bi da je pes majhen, da ga lahko povsod s sabo vlačimo, ker smo precej leteča družina. Potem naj mu ne bi preveč izpadala dlaka. pa eni psi menda skoraj nič ne smrdijo-no to je nekaj kar bi mojega dragega(ki je itak čist mačji človek) nadvse motilo.
meni je všeč buldog, ampak odpade, ker mora bit primeren tudi za hojo v hribe....
skratka, zdi se mi da bo težka :)

Unknown pravi ...

Aja, tolk nakladam da sem pozabila čestitat 100-tko :)

Roxanna pravi ...

Hvala za čestitko. :)
Psi so res kar obveznost in tudi v primeru, da se zanj odločimo, je treba premisliti, kakšen bi bil najbolj primeren. Mi2 sva kar dobro izbrala in nama ni žal.
Če iščete malega psa, si mogoče lahko ogledate pasmo coton de tulear. Moja prijateljica ga ima. So beli, nimajo poddlake, kar pomeni, da imajo tudi manj pasjega vonja in dlaka jim tudi ne odpada dosti, lahko se jih tudi postriže čisto na kratko. Buldoga imajo pa sosedi, samo poleti buldogi hropejo kot lokomotiva in res niso za kakšna pohajkovanja. Dobro izbiro vam želim. :)

Manca pravi ...

Oooo, mi imamo tudi flandrijca oz. ima on nas. Krasen, a zeloooo trmast pes. Ucenje nikoli ne preneha, kajne? Je pa res, da ko se nekdo odloci za psa, to postane nacin zivljenja in sopotnik, ki nas spremlja povsod, sicer je psa nesmiselno imeti.
Lep pozdrav!

Roxanna pravi ...

Manca, mogoče imamo celo bratca in sestrico. :) Naša je prišla k nam iz Malečnika pri MB, od super vzrediteljev, ki so jim psi družinski člani.
Tudi Roxy ima kar močen karakter in včasih malo premišljuje, če je kakšno povelje res treba upoštevati. Ampak ima na njeno nesrečo dva sostanovalca, ki sva zelo dosledna in se hočeš nočeš na koncu sprijazni, da bo treba ubogati. :)

Manca pravi ...

Sta brat in sestra, le da verjetno iz drugega legla, nas je skoten aprila 2008. Midva sva sicer dosledna, a je on se bolj trmast... :) Je pa sedaj bistveno bolj priden kot mladicek, pa se v leglu je bil 4mesece. Da ne govorim o Pavlovem refleksu, ko zasumi kakrsnakoli vrecka!
Me veseli, da sem nasla tale blog, bomo upam se kaksno rekli o nasih pesjanarjih.
Mimogrede, roxy strizete sami ali pasji frizer? Shark nikoli ne zgleda cisto po standardih, vasa je pa super lustna. No, kakor se spodobi za punco.
Lp!

Roxanna pravi ...

Manca, super, da smo se našli. Če boste kaj hodili po našem koncu (Ribnica) se javite na mail, ki je napisan spodaj na blogu, pa se lahko kaj vidimo. Naš hišni pasji frizer vam takrat lahko da kakšen nasvet. :) Sicer ni nobena skrivnost: na internetu smo našli sliko enega lepo postriženega bouvierja in potem se je malo kopiralo. :)

Manca pravi ...

Napisem kaksen mail, se enkrat pohvale domacemu frizerju, sama nisem tako vesca. Ko enkrat zacnem, se tezko ustavim. :)
Trenutno ima nas Shark zdravstvene tezave, mehur, prostata...tako da sva oba z mozem precej zaskrbljena, a imava super veterinarko in veva, da bo ok.
Lp v vas konec!

Roxanna pravi ...

Držimo pesti, da se Shark uspešno pozdravi!

Manca pravi ...

Hvala, saj se bo, le vse skupaj je zelo nepricakovano, saj dobesedno zari od energije.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...