8. junij 2015

ALBANIJA 1. DEL - ZAČETEK POTOVANJA

Država: Albanija (Republika e Shqipërisë)
Politična ureditev: republika
Članstvo v EU: ne
Glavno mesto: Tirana
Denarna enota: lek
Uradni jezik: albanščina
Prebivalstvo: 3.002.859
Celotna površina:28.748 km2

Začetki naše poti v Albanijo segajo približno štiri leta nazaj, ko se je Jure s tremi kolegi odpravil na štiridnevni roadtrip po Balkanu. Kljub temu, da so obredli štiri ali pet držav, je najbolj z žarom govoril prav o tisti, ki v preteklosti nikoli ni bila del naše skupne države. In takrat je padla odločitev, da jo enkrat skupaj obiščeva.

Priprave na potovanje so bile bolj praktične narave (obleke, nekaj hrane za prvo silo...), kakšnih natančnih načrtov glede poti si namreč nikoli ne postavljava. V naprej vedno kupiva turistični vodnik, ki kasneje služi kot spominek na pot, si prebereva kakšen potopis in ogledava slike na spletu, natančnejšo pot in kraje, ki jih potem obiščeva, pa večinoma izbereva na licu mesta, povsem odvisno od situacije in danih možnosti.

Na pot proti jugu smo se odpravili v začetku letošnjih prvomajskih praznikov, v soboto ob pol petih zjutraj. Po trinajstih urah in pol, petih prečkanih državnih mejah in enem trajektu smo se tako znašli na naši dopustniški destinaciji in pred nami je bil teden, na katerega sva čakala mesece.



Foto: Jure

Ni komentarjev:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...